Arabuluculuk

ARABULUCULUK NEDİR?
Arabuluculuk, hukuki uyuşmazlıkların dostane yöntemlerle çözüldüğü, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Arabulucu, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın çözümünde tarafsız ve bağımsız üçüncü kişi olarak yer alır ve taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak, kendi çözümlerini kendilerinin üretmeleri konusunda onlara yardımcı olur.
Tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucu bir çözüm önerisinde de bulunabilir.
Uyuşmazlığın konusu dava şartı arabuluculuk kapsamında olsa da; Arabuluculuk süreci iradilik ve gönüllük esasına dayalıdır. Taraflar süreci devam ettirmek, sonlandırmak veya vazgeçmekte serbesttirler.
ARABULUCU KİMDİR?
T.C. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı siciline kayıtlı, uyuşmazlığın çözümünde yetkin ve yetkili kişilerdir.
Arabuluculuk sürecinin hukuki sonuçlarından faydalanılabilmesi için uyuşmazlığın çözümünde sicile kayıtlı arabulucunun görev alması gereklidir.
Arabuluculuk sicile kayıt olabilmek için; hukuk fakültesi mezunu, en az 5 yıllık mesleki tecrübe, arabuluculuk eğitimi almak ve arabuluculuk sınavında başarılı olmak gibi şartlar bulunmaktadır.
DAVA ŞARTI ARABULUCULUK NE DEMEKTİR?
Kanun ile belirlenen ve dava açılması için arabuluculuğa başvurulması zorunlu olan uyuşmazlıkları ifade eder.
Taraflar arasında meydana gelen uyuşmazlığın kanun kapsamında dava şartı olarak düzenlenmesi halinde dava yoluna başvurmak isteyen tarafın öncelikle arabuluculuk yoluna başvurması ve arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilmesidir.
Uyuşmazlıklarınızın arabuluculuk yoluyla çözümü ve detaylı bilgi için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Üste Çık